Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Gemeente Utrecht stuurt met inkoop op maatschappelijke doelen

Bij het inkopen van spullen en het inhuren van mensen gaat de gemeente Utrecht meer letten op het realiseren van maatschappelijke doelen. Op het gebied van inkoop zijn drie pijlers:

  1. klimaat- en milieuvriendelijk inkopen
  2. sociaal inkopen
  3. inkopen met oog voor de lokale werkgelegenheid
Veel leveranciers willen hun diensten en producten aan de gemeente leveren, dus Utrecht kan door zijn omvang de rol van 'sturende consument' op zich nemen. Mirjam de Rijk, wethouder Financiën, Economische Zaken en Milieu: "Met dit inkoopbeleid besparen we niet alleen geld, maar we letten ook op de effecten van onze uitgaven voor milieu en lokale werkgelegenheid. Zo maken we de stad duurzamer en socialer."

Inzet mensen met afstand tot de arbeidsmarkt

Door sociaal inkopen bevordert Utrecht bij gemeentelijke projecten de inzet van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, zoals mensen met een bijstandsuitkering. Dat maakt het re-integratiebeleid effectiever. En waar mogelijk gunt Utrecht opdrachten aan de sociale werkvoorziening “UW Re-integratie”, onder meer voor apparatuur- en groenonderhoud binnen de gemeente. Voor werkgevers die geen mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt kunnen aannemen, werkt de gemeente aan een nieuw systeem: deze werkgevers kunnen geld storten in een fonds voor Social Return.

Meer MKB leveranciers

Met het oog op werkgelegenheid, ondernemerschap en het MKB bekijkt Utrecht bij elk inkooptraject de kansen van kleine en lokale ondernemers. De inkopers van de gemeente Utrecht moeten altijd ook lokale ondernemers uitnodigen mee te dingen.

Duurzaam en milieuvriendelijk

Om klimaat- en milieuvriendelijk in te kopen werkt de gemeente Utrecht samen met "De Groene Zaak", een samenwerkingsverband uit het bedrijfsleven. De gemeente Utrecht koopt zijn producten en diensten minimaal in volgens de duurzaamheidcriteria van AgentschapNL. Die criteria zijn aan de magere kant en daarom doet Utrecht waar mogelijk meer. Voorbeelden zijn de aanschaf van elektrische voertuigen, het gebruik van FSC-hout én groene stroom uit 100% windenergie. De gemeente voldoet met haar inkoop aan de criteria voor 'fairtrade gemeente'.

Bron: Gemeente Utrecht