Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Praktijkvoorbeeld MVI: Rotterdam kiest voor Nederlands hout

praktijkvoorbeeld mvi

Hout inkopen? Dat doet de gemeente Rotterdam net even anders dan andere gemeenten. Aannemers die hout nodig hebben, kunnen dit bestellen bij het afroepkantoor. Het afroepkantoor bestelt het hout vervolgens bij Van Swaay, een van de vaste leveranciers en gespecialiseerd in duurzaam hout, deels van Hollandse bodem. Zo houdt Rotterdam zélf controle over de kwaliteit en duurzaamheid.

Wat maakt het hout dat Rotterdam inkoopt zo duurzaam?

De gemeente Rotterdam gebruikte in de bouw tropisch hardhout, omdat dit bestand is tegen aantasting door natuurlijke invloeden zoals het weer. Het deel van het hout dat onder water staat gaat echter nooit rotten, dus kan van lagere kwaliteit zijn. De gemeente gebruikt daarvoor nu goedkoper duurzaam Nederlands naaldhout. Dat kan dankzij een speciale lijmtechniek. Daarbij is het Nederlandse naaldhout met een oersterke techniek, zogenaamd vingerlassen, aan tropisch (rest)hardhout verbonden. Dit is extra verstevigd met een watervaste lijm. Door deze combinatie is ongeveer 80% minder tropisch hardhout nodig.

Hoe is de opdracht aanbesteed?

De gemeente stelt materialen voor werken ter beschikking aan de aannemer. Niet alleen hout, maar bijvoorbeeld ook bestratingsmaterialen, rioolbuizen en straatmeubilair. Voor hout is een raamcontract afgesloten met twee leveranciers. Hierdoor is de gemeente verzekerd van duurzaam en betaalbaar hout. Inschrijvers mochten door TPAC goedgekeurd gecertificeerd hout aanbieden, waaronder naaldhout uit Europa, en ze moesten een plan van aanpak indienen over duurzaamheid. Dit is een uitgebreide vraag, maar gaf de inschrijvers wel eigen vrijheid voor invulling van duurzaamheid.

Bron: Pianoo en Van Swaay