Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Het ministerie van IenM ontvangt CO2-certificaat door duurzame verlichting

Energiebesparing, kostenbesparing, minder CO2-uitstoot en het begin van de uitvoering van de Participatiewet. Dat is het resultaat van de renovatie van de verlichting op de Plesmanweg. Uit handen van de Haagse wethouder Henk Kool (Sociale Zaken) ontving secretaris-generaal Siebe Riedstra daarom afgelopen vrijdag een CO2-certificaat. Dit getuigschrift dankt het ministerie aan de duurzame verlichting die onlangs op de Plesmanweg is geïnstalleerd. Door die energiezuinige TL-lampen bespaart het ministerie 130.000 kg CO2 per jaar, wat gelijk staat aan 10 voetbalvelden met daarop 5.000 bomen.

Ombouwen verlichting door de sociale werkplaats

GreenFox heeft 5.000 armaturen vervangen. Dit gebeurde in samenwerking met medewerkers van de Haagse sociale werkvoorziening Haeghe groep, die de werkzaamheden uitvoerden. IenM wil met de verduurzaming van de verlichting het goede voorbeeld geven. Ze besparen hierdoor energie, CO2-uitstoot én kosten. Ondanks dat het ministerie in 2016 het pand aan de Plesmanweg gaat verlaten, is het zinvol geweest om de bestaande TL-lampen te vervangen door zogenoemde T5 lampen.'Door samenwerking met de Haeghe Groep geeft het ministerie ook mensen met een beperking een kans om werkervaring op te doen.

De daling van het energieverbruik is zichtbaar.

Henk Kool (gemeente Den Haag) spreekt van 'een geweldige prestatie'. 'Het mes snijdt aan meerdere kanten: we besparen energie, en we geven mensen de kans weer mee te doen op de arbeidsmarkt. Op deze manier voldoen we al aan de afspraken in de Participatiewet. Ik heb veel respect voor de werknemers van de Haeghe Groep, want zij werken op allerlei verschillende werkplekken. Maar om dat te bereiken, hebben we wel de medewerking van werkgevers, zoals GreenFox, nodig.'

Kool vervolgt: 'Ik heb ook gehoord dat de jongens van de Haeghe Group het werk binnen IenM uitstekend hebben uitgevoerd. Ik citeer een IenM'er: "De werkzaamheden werden met een minimum aan overlast uitgevoerd. En overal lag keurig een briefje op het bureau dat de vervanging van de lampen aankondigden". Klasse!'

Jacques Dubbeldam (SSO, programmateam Duurzaam Doen): 'IenM heeft in 2012 de Lean and Green award behaald en zich daarmee verplicht in 2016 twintig procent minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 2011. Om dit te bereiken, hebben we met het Programmateam Duurzaam Doen diverse acties in gang gezet. Eén van de vier pijlers van het programma Duurzaam Doen is Duurzaam Doen door IenM zelf. De renovatie van de verlichting is hier een goed voorbeeld van.' Een lichtend voorbeeld, zelfs.

Het eerste armatuur is in september al (symbolisch) vervangen door Chris Kuijpers.

Bron: MVO Nederland