Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Max Havelaar koffie

In 2002 schafte de gemeente Vlaardingen nieuwe koffieautomaten aan. Eerst werd de keuze gemaakt voor het type koffieautomaat. Vervolgens is bij de gekozen automaat een blinde test gedaan met verschillende soorten koffie. De voorkeur van de medewerkers ging hierbij uit naar Max Havelaar Fresh Brew koffie.

Er zijn tientallen soorten Max Havelaar koffie van verschillende leveranciers, in diverse kwaliteiten en smaken. Het Max Havelaar keurmerk zegt dus niets over de smaak van de koffie. Doordat er vele leveranciers zijn van Max Havelaar betekent ook dat hier bij een aanbesteding om gevraagd mag worden. Douwe Egberts heeft een dergelijke eis van de provincie Groningen aangevochten, maar de provincie is daarbij uiteindelijk in het gelijk gesteld. Er wordt geen merk voorgeschreven, maar een goed verkrijgbaar keurmerk.

Het Max Havelaar keurmerk garandeert een eerlijke prijs voor de koffieboer, voorfinanciering en ondersteuning bij produktontwikkeling. Max Havelaar koffie wordt gemiddeld ook met minder bestrijdingsmiddelen en met minder andere milieubelasting geteeld dan koffie zonder Max Havelaar keurmerk. Er bestaat ook Max Havelaar koffie die biologisch geteeld is, deze is te herkennen aan het EKO-logo. Meer informatie kunt u vinden op www.maxhavelaar.nl.