Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

‘Marktplaats Gemeentelijke Aanbestedingen’ biedt ondernemers gelijke kansen

Tot voorkort maakten ZZP-ers en MKB bedrijven weinig kans op het binnenhalen van overheidopdrachten. Meerjarige raamovereenkomsten met grote marktpartijen maakten het voor kleine ondernemers praktisch onmogelijk om bij gemeentelijke overheden binnen te komen. Met het proefproject ‘Marktplaats Gemeentelijke Aanbestedingen’ wil gemeente Amersfoort hier verandering in brengen. En ondernemers, ongeacht hun bedrijfsomvang, gelijke kansen bieden.

Pilot ICT en civiel-technisch personeel

De pilot is van start gegaan met electronische marktplaatsen voor de inhuur van tijdelijk ICT en civiel-technische personeel. Ook onderdelen van het innovatieprogramma ‘Amersfoort Innovatief Sterk’ worden via de marktplaats aanbesteed.

‘best man on the job’

Bij de gemeente Amersfoort blijkt dat de vaste partijen niet altijd de gewenste kwaliteit of de juiste mensen kunnen leveren. Met het openstellen van de aanbestedingen voor alle ondernemers wordt het aantal aanbieders groter en zijn er ook kosten- en efficiency voordelen. Bij het gunnen van de opdracht speelt bedrijfsomvang niet langer een rol, maar gaat het puur om ‘the best man on the job’. Voor de pilot maakt gemeente Amersfoort gebruik van het aanbestedingsplatform (ontwikkeld door NIC, Nederlands Inkoop Centrum). De ondernemer registreert zich eenmalig en geeft aan in welk type opdrachten hij geïnteresseerd is. Vanaf dat moment wordt de ondernemer automatisch geïnformeerd over relevante opdrachten.

Veranderende arbeidsverhoudingen

Amersfoort is niet de enige die van een elektronisch aanbestedingssysteem gebruik maakt, ook enkele andere gemeenten, het UWV, waterschappen en bijvoorbeeld het Ministerie van Defensie maken er sinds kort gebruik van.

Bron: Pianoo, Informatie aanbestedingsbeleid Gemeente Amersfoort en Landelijke aanbestedingskalender