Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Levenscycluskosten als criterium voor duurzaam inkopen

De overheid is het aan zichzelf en haar burgers verplicht om zoveel mogelijk waarde te creƫren met publiek geld. Hierbij gaat het niet alleen om waarde voor de korte termijn maar ook om waarde voor de lange termijn. Daarom is het zo belangrijk om bij inkopen niet alleen rekening moeten houden met de prijs en kwaliteit van nu, maar ook met de toekomstige kosten. Dit wordt ook wel de levenscycluskosten genoemd.

Aanbesteden op basis van levenscycluskosten

Het gebruiken van levenscycluskosten als criterium voor een aanbesteding heeft als voordeel dat de aanbiedingen worden doorgerekend naar de kosten gedurende de gehele levensduur. Daarmee wordt inzichtelijk gemaakt wat de consequenties zijn van de aankoopbeslissing voor de kosten op lange termijn.

Wanneer wel of geen levenscycluskosten als criterium gebruiken?

Kort gezegd is het handig om levenscycluskosten als gunningscriterium te gebruiken als er in het project kostensoorten zijn die gespreid gaan over de gehele levenscyclus en sterk kunnen verschillen. Dit is bijvoorbeeld bij de aanschaf van een nieuwe auto het geval. Een diesel of benzine auto is qua aanschaf goedkoper dan een elektrische auto, de brandstof is alleen wel veel duurder dan het opladen van een elektrische auto. Daarom kan het op lange termijn toch goedkoper zijn om een elektrische auto aan te schaffen ondanks dat de aanschafprijs hoger ligt. Levenscycluskosten hoeven niet als criterium gebruikt te worden als er geen sprake is van kosten tijdens het gebruik, onderhoud of levensduur.

Bron: Pianoo, voor meer informatie, zie ook de publicatie