Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Gemeenten Moerdijk en Grave kopen vloerbedekking duurzaam in

Gemeente Moerdijk

De Gemeente Moerdijk is gevestigd in Zevenbergen waar vijf gemeentes zijn samengebracht onder één dak. Het gemeentehuis, ontworpen door AGS Architekten, is in 1999 in gebruik genomen en biedt onderdak aan 250 medewerkers. Openheid en transparantie is wat in het gehele gebouw terug komt.

Tegeltapijt: modulair, flexibel en rustgevend

“In dit gemeentehuis wordt in kantoortuinen gewerkt. Dat wil zeggen een grote open transparante omgeving waarbij veel mensen in één ruimte zitten. Een goede akoestiek is hierbij van groot belang en tapijt zorgt ervoor dat geluidsoverlast wordt voorkomen. Daarnaast hebben we in het hele pand verhoogde vloeren, alle bekabeling ligt onder de vloer. Omdat we regelmatig onder de vloer moeten zijn is het voor ons van handig dat de vloerafwerking modulair is.” vertelt de heer Van Rosmalen, Teamhoofd Facilitaire Zaken.

Duurzaamheid

Het verwijderde tegeltapijt is retour genomen en weer verwerkt tot nieuw tapijt. Daarnaast wordt alle CO2-uitstoot die vrijkomt gedurende de volledige levensduur van het nieuwe tapijt gecompenseerd.

Gemeente Grave

Het stadhuis Grave is gevestigd in het Zuidoostercomplex aan de rand van het centrum van Grave. Dit pand is in februari 2008 in gebruik genomen en bestaat vooral uit natuurlijke materialen zoals hout en natuursteen en is voorzien van een grasdak. In totaal werken hier zo’n 275 mensen.

Vloerbedekking voor de akoestiek

De vloer in het stadhuis is grotendeels natuursteen. In de kantoren en vergaderruimten is gekozen voor tegeltapijt. De belangrijkste reden om hier voor tapijt te kiezen is de rust die het met zich meebrengt. “Akoestiek is belangrijk. In eerste instantie was de hele omgeving van de entree voorzien van een harde vloer. De weerkaatsing van het geluid in deze ruimte was zodanig erg dat ons personeel hoofdpijn kreeg. Toen hebben we besloten om ook daar deels tegeltapijt te installeren om zo de geluidsweerkaatsing aanzienlijk te reduceren, en dat heeft gewerkt. De klachten zijn verdwenen.” Zo vertelt de heer Van Ammelrooij, beleidsmedewerker Interne Zaken van de Gemeente Grave.

Onderhoudsarm

Er is gekozen voor een basiskleur die onderhoudsarm is door het vuilverbergende karakter, afgewisseld met fellere kleuren. Het modulaire karakter van dit tapijt zorgt er voor dat het mogelijk is een deel van het tapijt te vervangen, wanneer dit noodzakelijk mocht zijn.

Nieuw tapijt zonder gesjouw met meubilair

De tapijttegels zijn afkomstig van Interface. Bij beide gemeenten is bij het leggen van de tapijttegels een meubelliftsysteem toegepast, waardoor het kantoormeubilair tijdens de installatie opgetild wordt. Tijdens het vervangen van de vloer kon hierdoor al het meubilair blijven staan en kon het personeel gewoon doorwerken

Bronnen: Interface, Gemeente Moerdijk en Gemeente Grave