Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Gemeente Montferland gebruikt 100% groene stroom

Didam, januari 2008 De gemeente Montferland gebruikt per 1 januari 2008 groene stroom voor al haar gebouwen, openbare verlichting, pompen en gemalen. Deze stroom wordt opgewekt uit water en is daarmee 100% duurzaam. De gemeente Montferland wil op deze manier een bijdrage leveren aan [het tegengaan van red.] de mondiale klimaatverandering. Ook voor gas is een nieuw contract afgesloten.

Het stroom- en gascontract is met 18 partners, waaronder de Achterhoekse gemeenten, met Electrabel afgesloten. Door gezamenlijk elektriciteit en gas in te kopen zijn er niet alleen betere voorwaarden gecreëerd maar is er ook een besparing van € 60.000,- per jaar voor Montferland behaald. Tevens wordt door zo grootschalig groene stroom in te kopen in een keer enorm veel minder CO2 uitgestoten en dat is belangrijk voor ons milieu. Groene stroom kost de gemeente ongeveer € 1.700,- meer dan grijze stroom, een klein bedrag op de totale energie-uitgaven.

De gemeente gebruikt ongeveer 3.470.000 kWh per jaar. Het grootste deel hiervan wordt gebruikt voor de openbare verlichting. Een enorme hoeveelheid stroom als je bedenkt dat een gemiddeld huishouden "maar" 3.400 kWh per jaar verbruikt. Daarom is energiebesparing van de openbare verlichting een belangrijk item voor de gemeente. Nieuwe technieken en alleen verlichten daar waar dat nodig is moeten voor besparing zorgen.