Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Fairtrade Gemeente titels niet op twee handen te tellen

De titelborden gingen hard in 2014 en ook in 2015 kwamen er weer bij. In totaal zijn er nu 55 gemeenten die zich Fairtrade Gemeente mogen noemen! Nieuw zijn onder andere gemeenten Schiermonnikoog, Westellingerwerf, Amsterdam, Bergen (NH), Borne, IJsselstein, en Winsum. Ook zijn alle andere gemeenten druk bezig geweest met de herbevestigen. Daarnaast zijn er sinds 2014 11 Fairtrade Scholen, 7 Fairtrade kerken én 2 Fairtrade Restaurants bijgekomen. De aandacht voor Fair Trade blijft dus groeien.

Wat houdt het in

De titel Fairtrade Gemeente geeft aan dat in een gemeente winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel. Om deze titel te verdienen werkt de lokale gemeenschap aan zes campagnecriteria. Een onafhankelijke jury toetst of gemeenten voldoen aan deze criteria en zich Fairtrade Gemeente mogen noemen. Sinds 2013 is het ook voor provincies mogelijk om de titel Fairtrade Provincie te bemachtigen.

De campagne streeft naar het vergroten van de vraag naar en het aanbod van fairtrade producten. Om te zorgen voor meer werkgelegenheid en betere leef- en werkomstandigheden van boeren en producenten in ontwikkelingslanden moeten er namelijk meer fairtrade producten verkocht worden. Ook in Nederland. De campagne stimuleert dit door ondernemers, werknemers, inkopers en consumenten met positieve aandacht en publiciteit te belonen voor hun keuze voor fairtrade.

Meer informatie: bekijk op de website van Fairtrade Gemeente alle voorbeelden van de deelnemers en lees meer over de campagnecriteria.