Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Gemeente Schijndel koopt duurzaam plantmateriaal in

Gemeente Schijndel koopt sinds 2008 bijna al het plantmateriaal duurzaam in. Veertig procent van de inkopen heeft een Eko-keurmerk en 58 procent is Milieukeur gecertificeerd: een totaal van 98 procent duurzaam inkopen.

Duurzame kwekers

Het was nog niet makkelijk de duurzame kwekers te vinden. Biologische kwekers waren er in 2008 al wel, maar Milieukeur gecertificeerde kwekers waren lastig te vinden. De Milieukeur gecertificeerde kweker die het meest duurzame product levert tegen de laagste prijs levert nu het grootste deel van alle planten aan de gemeente.

Bloembollen

Het lukt de gemeente nog niet om de volle honderd procent duurzaam in te kopen. Bloembollen worden nog niet duurzaam geteeld. Omdat er naar Milieukeur bloembollen nog weinig vraag is, is er ook nog geen certificatie voor bloembollen beschikbaar. Voor 2015 hoopt de gemeente ook de bloembollen duurzaam in te kunnen kopen.

Duurzaam inkopen

Duurzaam inkopen kost extra tijd en geld. Daar staat tegenover dat de planten van betere kwaliteit zijn. Er is minder uitval van planten, waardoor de planten zichzelf als het ware terug verdienen. Daarnaast is duurzaam inkopen goed voor het milieu. De gemeente Schijndel wil graag dat andere gemeenten hun voorbeeld volgen. De gemeente geeft daarom regelmatig workshops over hun aanpak van duurzaam inkopen.

Bron: Gemeente Schijndel