Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Gemeente Utrecht en Rotterdam werken met duurzaam-inkopenmethode voor kleine aanbestedingen

Maart 2019

Eén van de belangrijkste motivaties die bedrijven noemen om te verduurzamen is "omdat de opdrachtgever het vraagt". Duurzaam inkopen is dus voor gemeenten één van de sporen om bedrijven te stimuleren tot meer duurzaamheid. In kleine aanbestedingen, waaraan veelal MKB-bedrijven meedoen, wordt echter zelden naar duurzaamheid gevraagd. Dit vergt namelijk een andere aanpak dan wat inkopers gewend zijn in grote (Europese) aanbestedingen.

De gemeenten Utrecht en Rotterdam vroegen zich af of de Milieubarometer van Stimular hier een rol in kan spelen. Beide gemeenten waren Milieubarometer-aanbieder, wat betekent dat bedrijven in hun gemeenten kosteloos aan de slag kunnen met de Milieubarometer. Stichting Stimular heeft vervolgens samen met Utrecht en Rotterdam een inkoopmethode opgesteld.

Uitgangspunt van de methode is dat opdrachtgevers aan inschrijvers vragen stellen die hen in beweging zetten om aan CO2-reductie te werken. Bedrijven die met de Milieubarometer werken kunnen gemakkelijk de gevraagde bewijsmiddelen aanleveren. De methode bevat vier kant-en-klare bestekteksten. De teksten zijn bruikbaar bij ongeveer de helft van de PIANOo-productgroepen. Lees verder over de methode.

De gemeente Utrecht heeft een korte versie gemaakt voor haar eigen inkopers. Utrecht heeft daarin de twee bestekteksten geselecteerd die goed aansluiten op de werkwijze van de gemeente.

Wilt u de inkoopmethode en de samenvatting van Utrecht ontvangen? Stuur een mail of bel Marjon Olijdam van Stimular, 010 - 238 28 23. Stimular houdt u vervolgens op de hoogte van updates.

Bron: Stimular