Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Praktijkvoorbeeld MVI : Circulair inkopen vindt in Den Haag weerklank

De bouw van een afvalbrengstation dat het motto 'afval is grondstof' met hoofdletters schrijft en – van iets andere orde - nieuwe vloerbedekking voor de gemeentelijke kantoren. Het zijn twee pilots die Den Haag realiseerde in het kader van de Green Deal circulair inkopen. In deze twee pilots deed de gemeente ervaring op, zowel in de categorie diensten en levering, als met circulair aanbesteden in de bouw.

Nieuwe Vloerbedekking

Aanschaf van nieuwe vloerbedekking kwam al snel in het vizier. Omdat de branche van kantoorinrichting zich op dit thema al flink ontwikkeld heeft. Er is gekozen voor een product met een zo hoog mogelijk aandeel aan gerecycled materiaal: 70%. Verder konden inschrijvers scoren op hergebruik van het huidige tapijt, en ook op hergebruik van het nieuw te leveren product. Met het contract dat voor de duur van tien jaar werd afgesloten, is een opdrachtsom van circa 1,6 miljoen euro gemoeid. Alles bij elkaar is het duurzame product in aanschaf waarschijnlijk iets duurder dan 'gewoon' tapijt. Met als financieel voordeel dat er geen stortkosten betaald hoeven worden en dat het materiaal wordt gerecycled.

Inpandig afvalbrengstation

Anders dan bij de vloerbedekking lag in een tweede circulair project juist het zwaartepunt bij het stimuleren van de markt om nieuw aanbod te ontwikkelen. In plaats van containers die in de open lucht een milieustraat vormen, wilde het Haagse gemeentebestuur een inpandig afvalbrengstation.

Het afvalbrengstation dat Den Haag circulair ontwikkelde is een toonbeeld van hergebruik. Een van de voorwaarden was dat de aannemer aan de buitenkant gerecycled materiaal zou toepassen waarvan gezien kan worden dat het hergebruikt is De dakconstructie is afkomstig van het hoofdkantoor van de failliete busmaatschappij OAD. De gevelplaten zijn van restmateriaal uit de DAF-fabriek waar carrosserieonderdelen uit een metalen plaat worden gestanst.. Daarnaast is het pand duurzamer gemaakt met zonnepanelen, wateropvang, en het dak met mos (mos sedum).

Bron: Pianoo