Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Ambtenaren gaan voor tweedehands

Begin 2010 startte de digitale marktplaats voor overheidsproducten. De website www.overbijdeoverheid.nl is een succes. Binnen een jaar hebben ruim 35 publieke instellingen zich aangemeld voor de website. Het concept is zelfs overgenomen door het Rijk, dat begin 2011 een eigen marktplaats is begonnen. Deze markplaats is ondergebracht bij Domein Roerende Zaken (DRZ).

Marktplaats

Op de digitale marktplaats worden niet alleen stoelen en bureaus verhandeld. Ook parkeerautomaten en lantaarnpalen zijn in trek. Voorheen werden deze spullen allemaal nieuw aangschaft en als ze na bijvoorbeeld een verbouwing niet meer nodig waren dan werden ze weggegooid. Dit is zonde en kost onnodig veel geld. Met de economische situatie in 2010 is ook voor overheden uitwisseling van tweedehands spullen een ideale oplossing.

Oprichting

De website is opgericht door een ambtenaar, Gerbrand Bijkerk. Volgens Bijkerk heerst er bij de overheid nog steeds een soort schaamte om te laten zien dat ze spullen over heeft. ‘Het gedrag van ambtenaren ligt altijd onder een vergrootglas, ze hebben natuurlijk toch publiek geld onder hun hoede’. Bijkerk hoopt dat de overheid de schaamte meer van zich af gaat gooien: ‘Leg uit waarom bijvoorbeeld een partij stoelen overbodig is, dan zullen de mensen dat heus wel begrijpen’. Op termijn hoopt Bijkerk dat 65% van de Nederlandse gemeenten zich aansluit bij de website.

Bron: Binnenlandsbestuur.nl