Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Vegetarisch eten in de kantine steeds gewoner

Vegetarisch is hip, dat werd wel duidelijk tijdens de Vegan Challenge in Wageningen. Het idee dat vegetarisch iets is voor dierenactivisten en yogabeoefenaars vervaagt. Hoewel Nederland nog niet zo ver is als in Berlijn, waar een hele straat vol plantaardige supermarkten is, zijn er wel steeds meer mensen in geïnteresseerd. Deze interesse is doorgegroeid tot de gedachte om de kantines van gemeentehuizen meer vegetarisch te maken.

Duurzaam visitekaartje

Een duurzame bedrijfskantine kan een goede functie vervullen als duurzaam visitekaartje. Bijna iedereen komt er, zowel medewerkers als gasten. Het is daarom een goede manier om te laten zien dat duurzaamheid een belangrijke waarde is voor de gemeente.

Stap voor stap en aansluiten bij wens medewerker

Maar hoe wordt een kantine nou duurzaam? Dat kan in kleine stappen gedaan worden. Denk aan een ‘Meatfree Monday’, een concept waarbij één dag in de week vegetarisch gegeten wordt. Daarnaast kunnen medewerkers ook een dag in de week zelf eten meenemen, en van elkaar gerechten te proeven. Dit zijn simpele manieren om vegetarisch leuk en spannend te maken.

Hierbij moet wel gelet worden op wat de medewerkers belangrijk vinden. Zo helpt Smaackmakers gemeenten bij het onderzoeken wat de medewerkers nu belangrijk vinden: Is dit duurzaamheid, gezondheid, lokale producten of afvalscheiding? Als dit goed in beeld is, kan op basis daarvan een slimme verandering geïmplementeerd worden.

Beter milieu én minder kosten door verdwijnen vlees

Indien werknemers meegetrokken worden kan er flinke winst op duurzaamheid gemaakt worden. Vlees is één van de meest vervuilende industrieën. Vooral voor productie van rundvlees is veel land en water nodig. Ook is de CO2-uitstoot aanzienlijk. De CO2-uitstoot van één biefstukje is vergelijkbaar met 50 kilometer autorijden. Eén dag geen vlees maakt dan ook zeker een verschil.

Bron: Nudge