Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Minder voedsel weggegooid in 2014

We verspillen minder voedsel dan in 2012. Dat blijkt uit een recente voedselverliesmeting die Het Facilitair Bedrijf, samen met het DLNE, de OVAM en het DLV, uitvoerde in de restaurants van het Brusselse Consciencegebouw en het VAC Gent. Ook andere organisaties kunnen leren uit de ervaringen van Het Facilitair Bedrijf:

Pas je hoeveelheid aan

Het Facilitair Bedrijf past de dagelijkse hoeveelheid soep telkens aan. Het houdt daarbij o.a. rekening met het verwachte aantal bezoekers, het seizoen en de populariteit van de soep. Zo wordt er bv. meer tomatensoep gemaakt dan vissoep. Op die manier kon Het Facilitair Bedrijf het verlies aan soep terugdringen van 5.380 liter naar 3.322 liter. Ook voor vast voedsel, zoals broodjes en salades, kon Het Facilitair Bedrijf zijn voedselverlies terugdringen door de hoeveelheden aan te passen. Het verlies ging van 15.231 kg naar 12.473 kg. Een verschil van 18%! Voor de salad bar loopt het verschil zelfs op tot 28% minder verlies.

Zorg voor zelfbediening

Zelfbediening zorgt ervoor dat klanten minder laten staan. Dat blijkt uit de resultaten van het VAC Gent, waar collega's zelf groenten en aardappelen nemen.

Kies voor een andere aanpak

Het Facilitair Bedrijf koos voor een drastisch andere aanpak voor de koffiebedeling in vergaderzalen. De thermossen voor elke vergadering werden vervangen door koffieautomaten op elke verdieping. Zo kon het verlies aan koffie voor vergaderingen teruggebracht worden van 87.000 liter tot 0 liter. Hierdoor neemt het energieverbruik voor koffie zetten wel toe.

Doelstelling gehaald

Het Facilitair Bedrijf haalt ruimschoots zijn doelstelling om tegen 2020 de voedselverliezen te doen dalen met 15%. Tegen 2025 mikt Het Facilitair Bedrijf op 30% minder voedselverlies.

Bron en meer informatie: Het volledige eindrapport vind je op de webpagina's van de Vlaamse overheid over voedselverlies.