Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Ede ging over op plastic bekertjes

Sinds begin 2003 past Ede op 3 verschillende locaties bekertjes in combinatie met een bekertjesretoursysteem toe in plaats van mokken. De volgende tekst is gebaseerd op een stukje in "Disposable nieuws nummer 1, 5de jaargang, juni/juli 2004".

Accountmanager Services van de Gemeente Ede:
"In januari 2003 waren wij genoodzaakt om eens goed te kijken op welke gebieden we konden bezuinigen. Zo is ook de drankenvoorziening onder de loep genomen. In 1992 zijn we al overgestapt van koffiedame naar drankenautomaten. Door het verwisselen van de vuile en schone porceleinen mokken via een mokkenkar, gaf het vervolgens fysieke problemen om de karren handmatig te duwen of te trekken.

Daarnaast bleek in de loop van de afgelopen 10 jaar dat afwassen slechter is voor het milieu dan het periodiek gebruik van plastic bekers. Het bleek het mogelijk een besparing te bereiken van € 18.000,- per jaar,omdat er minder personeel nodig bleek voor de dagelijkse operationele uitvoering van de terugkerende schoonmaakwerkzaamheden. De beslissing was toen snel genomen.

We hebben ons laten adviseren bij de overstap op eenmalige bekers door onze drankenautomatenleverancier. Die heeft ons geattendeerd op de mogelijkheid om de bekers te laten afhalen zodat ze gerecycled kunnen worden.Dit sprak ons enorm aan want we hebben natuurlijk ook onze verantwoordelijkheid als gemeente om het milieu niet onnodig te belasten.

Ik heb er eigenlijk geen omkijken meer naar,dus dat is een goed teken. De mensen intern doen goed mee met inzamelen. De bakken worden geleegd en als we de transporteur bellen dan wordt alles keurig volgens afspraak opgehaald. Helaas worden de bakken nu nog niet gereinigd, maar dit interview is een goede aanleiding om daar nog even achteraan te gaan."


Let op: In andere gemeenten wordt een andere kosten/milieu/comfort-afweging gemaakt dan in Ede. Uit sommige onderzoeken is gebleken dat bekertjes met inzamelsysteem minder milieubelastend zijn dan mokken als de mokken maar 1 keer worden gebruikt voor het afwassen. Als mensen een mok meer keren gebruiken kan het voordeel weer in het voordeel van de mokken uitvallen.