Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Een langdurig dilemma: plastic bekertjes of toch stenen mokken

Gemeente Eemsmond

De gemeente Eemsmond heeft een LCA laten uitvoeren om te bepalen wat beter is voor het milieu: plastic bekertjes of een stenen mok die steeds wordt afgewassen. In deze LCA zijn meerdere drinksystemen onderzocht: steen, papier, bio-plastic, plastic. Er is voor gekozen om CO2 als indicator voor de milieueffecten te gebruiken. Het bleek dat de huidige situatie (steen met afwasmachine in combinatie met wegwerp papieren bekertjes) voor de gemeente de beste is. Dit wordt grotendeels veroorzaakt doordat de gemeente groene stroom gebruikt en er dus weinig CO2 vrijkomt als gevolg van het laten draaien van de vaatwasser. De gemeente vraagt elke medewerker (om de hoeveelheid afwas te beperken) niet meer dan twee mokken per dag te gebruiken, dan wel een eigen beker mee te nemen. Het aanschaffen van twee bekers met naam voor elke werknemer levert helaas praktische bezwaren op (en het is ook kapitaalvernietiging, want stenen bekers heeft de gemeente nog genoeg). Zo’n soort actie is wel een duidelijk signaal van je werkgever.

Onderzoek TNO

Eerdere onderzoeken kwamen met andere conclusies. TNO-onderzoek: in bepaalde gevallen is wegwerp beter. Dit onderzoek is echter uitgevoerd in opdracht van Disposables Nederland. Het onderzoek gaat uit van iedere keer langdurig afspoelen van een stenen mok met warm water. In dat geval komt de plastic beker beter uit. In de praktijk komt dit echter niet vaak voor. Men blijft op een dag 1 mok steeds bijvullen en wast deze aan het eind van de dag af. Het rapport van TNO rekent met de milieuschade van de productie van deze stenen bekers. Dit is in de meeste gevallen ook niet helemaal eerlijk, omdat het bedrijf de mokken meestal al heeft, maar nog niet gebruikt voor het eigen personeel. Gebruiken van de bekers levert dus nauwelijks extra milieuschade op. Biologisch afbreekbare bekers zijn volgens het onderzoek weer net iets beter dan conventionele plastic bekers. Ze doen het iets beter in de afvalkolom. De grootste milieubelasting wordt echter veroorzaakt door de productie en deze is niet anders dan bij conventionele plastic bekertjes.

AgentschapNL Zwolle

Bij AgentschapNL Zwolle (600 werknemers toen) werden per jaar anderhalf miljoen bekertjes gebruik, met elkaar vijf en een halve ton aan puur plastic. En dat terwijl er bij de naamswijziging van SenterNovem naar AgentschapNL aan iedereen stenen mokken zijn uitgedeeld. In de praktijk blijkt de automaat niet meer bijvullen met wegwerpbekers de beste manier om de omslag te bewerkstelligen. Gecombineerd met een afwasrooster of afwasmachine.

Bron: Viadesk Klimaatbeleid