Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

25% energiewinst bij renovatie stadsdeelkantoor Westerpark

Woensdag 27 augustus 2008 werd het gerenoveerde kantoor van stadsdeel Westerpark feestelijk geopend. het is in de periode 2006-2008 duurzaam verbouwd. De doelstelling was om het monumentale pand waardig te renoveren en verbouwen en daarbij 25% energiebesparing te realiseren.

Het stadsdeelkantoor was vroeger kantoor en werkplaats van de Westergas-fabriek. Naast het hoofdgebouw staat de ‘ingenieurswoning’, waar de directeur woonde. Dit pand wordt altijd ‘de villa’ genoemd. Beide panden zijn in 1885 gebouwd. In 1990 werd het kantoor verbouwd en in gebruik genomen door het toen nieuwe Stadsdeel Westerpark. Het gebouw was nu na 16 jaar als stadsdeelkantoor aan renovatie toe. Niet alleen omdat het niet meer voldeed aan de eisen van de Arbowetgeving en omdat het interieur zo verouderd was, dat het geen recht deed aan de monumentale status van het pand, maar ook om het energiebesparender te maken.

Het dak is daarom grondig onder handen genomen en extra geïsoleerd, er is isolatieglas geplaatst en voor de verwarming worden nu zuinige ketels gebruikt. Ook de oude verlichting is vervangen door HF-tl-verlichting. Deze lampen zijn veel zuiniger, branden minder hard als er veel daglicht is en gaan uit als er geen beweging is. De ventilatie van het gebouw reageert nu op de hoeveelheid CO2 in het gebouw, zodat deze niet onnodig aan staat. Daarnaast wordt de warmte van de lucht die het gebouw verlaat, overgedragen aan de koude lucht die het gebouw weer instroomt. Het resultaat van al deze maatregelen wordt door een computersysteem weergegeven. Zo houdt het stadsdeel zicht op de daadwerkelijke besparingen en kan het waar mogelijk nog beter met de energie omgaan.

Dé oplossing voor dit stadsdeel, dat zorg voor het milieu hoog in het vaandel heeft staan, bleek hergebruik van het erfgoed te zijn. Met uitzicht op het oude Westerpark en paradepaard Cultuurpark Westergasfabriek. De concessie die daarvoor moest worden gedaan, is dat de kantine en vergaderruimtes in een gebouw verderop zitten. De deelraad vergadert 's avonds en daarom leek een ruimte zonder ramen acceptabel te zijn.

[gebaseerd op persbericht stadsdeel Westerpark en artikel uit het Parool beide gedateerd 27 augustus 2008]