Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

RET opent duurzame Remise in Rotterdam

Aan de zuidelijke stadsgrens van Rotterdam is sinds 2010 gewerkt aan een duurzame remise en werkplaats. De remise is gebouwd van duurzame materialen, de trams worden gewassen met opgevangen hemelwater en ook de grond waarop de remise staat wordt optimaal benut. Op de remise heeft de gemeente Rotterdam namelijk een P+R terrein gerealiseerd, dat plaats biedt aan 500 auto’s.

Duurzame tramremise Beverwaard

De nieuwe tramremise is multifunctioneel en voorzien van diverse duurzame voorzieningen. Zo werkt de buitenverlichting op zonne-energie en is er bijvoorbeeld restmateriaal aan het beton toegevoegd. De remise is gebouwd op 512 energiepalen. Deze energiepalen zorgen voor de verwarming van het gebouw tijdens de winter en voor koeling in de zomer. Ook beschikt de remise over een wasstraat waar de trams worden gewassen met opgevangen hemelwater.

Werkplaats

In de remise vindt ook het onderhoud aan alle tram plaats. In de regio Rotterdam is gekozen voor trams met een gelijkvloerse instap, wat betekent dat veel van de techniek die eerst onder de tram zat, nu naar de bovenkant van de tram is verplaatst. De gloednieuwe werkplaats is helemaal ingericht op dit nieuwe onderhoudsconcept. Met een speciale werkbrug kunnen onze monteurs makkelijk aan zowel de onder als de bovenkant van de trams werken. Veel glas aan de zijkant van de remise, zorgt voor veel daglicht. Dit maakt de werkplek prettig voor de montuers.

Parkeren op het dak

Op het dak van de remise is een P+R terrein geopend, die ruimte biedt aan zo’n 500 auto’s. In totaal komt het aantal P+R plekken in de regio Rotterdam daarmee op 7.700. Door de aanleg van P+R terreinen voorkomen dat het centrum dicht slibt en wordt de druk op de parkeervoorzieningen in de binnenstad minder.

Bron: RET