Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Klaar voor het stookseizoen?

Met het stookseizoen voor de deur is het slim om installaties nog een keer te controleren. Hierdoor zijn er geen complicaties en kunnen de gebouwgebruikers comfortabel en duurzaam genieten van de winter. Als de installatie goed ingeregeld is bespaart dit op de energiekosten. Om de controle effectief te doen, plaatste de RVO een artikel met 5 stappen om de installaties te controleren.

Stap 1: controleer of uw installatie op orde is

Ten eerste hoort men te kijken of de installatie op orde is. Dit kan door het vervangen van kapotte regelaars of thermostaatkoppen. Zorg dat opnemers goed zijn aangesloten en vrij in de ruimte hangen. Denk ook aan het verwijderen van stof van radiatoren of het controleren van luchtfilters op stof en vervuiling in luchtbehandelingskasten.

Stap 2 – Waarborg de juiste instellingen op uw technische installaties

Bij het instellen worden vaak fouten gemaakt, bijvoorbeeld het verstellen van de stooklijn-luchtbehandeling of verlengen van de gebruikstijden-installatie zodra ruimten niet (snel genoeg) warm worden en/of tochten. Daarnaast is er vaak geen gebouwverantwoordelijke voor regeltechnische instellingen en het functioneren van de installatie. Deze fouten hebben een aantal nadelige gevolgen als klimaatklachten en het ervaren van droge lucht. Door een energieprofiel te maken over het afgelopen jaar ziet men of de installatie goed functioneert.

Stap 3 – Voorkom start- en compensatieregelingen op uw luchtbehandeling

De juiste instellingen besparen veel energie en creëren een beter binnenklimaat. Controleer daarom de inregeling (worden alle radiatoren warm) en of leidingen werken. Check ook de aanvoer en retour van temperatuur op de groepen. Er moet gemiddeld een verschil zijn tussen de 15 en 20°C.

Stap 4 – Stem de gebruikswijze van uw gebouw af op de installaties en andersom

Zorg dat de bezettingen passen bij het installatie-ontwerp en andersom dat de gebouwindeling past bij de installatie-opzet. Gebruik kantoren bijvoorbeeld niet als vergaderzalen, en zorg dat het aantal computers gelijk is aan het aantal dat is voorzien in het installatie-ontwerp.

Stap 5 – Manage de verwachtingen van uw gebruikers

Geef gebouwgebruikers een heldere uitleg over het bedienen van de installatie en wat zij kunnen verwachten. Spreek bijvoorbeeld een technische kwaliteit af met de Arbodienst, of de Arbodienst verklaringen over het binnenklimaat geven aan de gebouwgebruikers. Neem iedere klacht serieus, maar blijf altijd kritisch.

Wet- & regelgeving

In de Wet- en regelgeving omtrent installaties staan een aantal aspecten waar rekening mee gehouden kan worden:

  1. Airco-inspectie omvat een beoordeling van het rendement van uw airconditioningsysteem en de afmetingen in verhouding tot op de koelingsbehoeften (dimensionering) van uw gebouw.
  2. Onder het Activiteitenbesluit vindt u de lijst Erkende maatregelen. Hierin is het inregelen van de cv-temperatuur opgenomen. In 2017 wordt deze uitgebreid met maatregelen rondom ‘Duurzaam beheer en onderhoud’.
  3. Het energielabel (verplicht bij de bouw, verkoop of verhuur van utiliteitsgebouwen) laat de energieprestatie van een gebouw zien en de mogelijke energiebesparende maatregelen.
  4. Nieuwe utiliteitsgebouwen moeten voldoen aan strenge EPC-eisen en vanaf 2021 aan BENG.

Een stappenplan naar een duurzame winter

Dit stappen kan gemeenten helpen om op een effectieve manier de installaties te controleren. Een goede inregeling van de installatie zorgt ervoor dat de gemeente weinig onderhoudskosten heeft aan de gebouwen. Ook zullen er minder klachten vanuit de gebouwgebruikers komen. Kortom: meer comfort, een goede sfeer en geld over.

Bron: RVO