Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Nieuw raadhuis Krimpen aan den IJssel: functioneel, transparant en duurzaam

Architect Rob Meurders presenteerde eind oktober 2013 het ontwerp van het nieuwe raadhuis van Krimpen aan den IJssel. Functioneel, transparant, duurzaam en mooi zijn woorden die verschillende keren zijn gevallen. Het oude raadhuis is op. De kosten voor onderhoud en opknappen zijn zo hoog dat gekozen is voor een nieuw raadhuis. In het ontwerp van architect Rob Meurders blijft de fundering van het huidige raadhuis bestaan. In het nieuwe gebouw zijn de contouren van het raadhuis dan ook nog duidelijk zichtbaar. Het nieuwe raadhuis is dus een nieuw gebouw op een oude, stevige constructie. Het grote voordeel is dat er door deze constructie bijna niet geheid hoeft te worden. Dat zorgt voor minder overlast bij omwonenden, lagere kosten en een snellere bouwtijd.

Samen met de Rabobank

Bijzonder is dat het nieuwe pand niet alleen het raadhuis herbergt, maar ook de Rabobank Krimpenerwaard. Al enige tijd was de Rabobank op zoek naar een geschikte locatie in Krimpen aan den IJssel. Ook de gemeente Krimpen aan den IJssel dacht al enige tijd na over een oplossing voor de verouderde huisvesting. Samen met de Rabobank als huurder is het mogelijk om dit nieuwe raadhuis te realiseren. Een deel van het nieuwe pand is voorlopig voor twaalf jaar verhuurd aan de Rabobank.

Duurzaam

Een van de meest opvallende zaken aan het nieuwe raadhuis is het duurzame karakter. Het nieuwe raadhuis is energieneutraal. Energieneutraal betekent dat het gebouw evenveel energie produceert als nodig is voor verwarming, koeling, warm water, verlichting en ventilatie. Dit bereikt de gemeente onder andere door warmte- en koudeopslag, zonnepanelen en andere slimme toepassingen. Na oplevering van het nieuwe raadhuis verandert het energielabel van G naar A++. Het raadhuis is zo ontworpen dat het van binnen flexibel in te richten is.

De gemeente maakte gebruik van het programma GPR Gebouw om de prestaties op het gebied van energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde inzichtelijk te maken. Een vernieuwd stadhuis zou leiden tot een ‘9’ in GPR Gebouw.

Lokale ondernemers en lage kosten

Met aannemer Martens uit Lekkerkerk is afgesproken dat er zoveel mogelijk samengewerkt wordt met lokale toeleveranciers en onderaannemers. "Huisvesting kost geld. Bij de bouw van het nieuwe raadhuis hebben we ervoor gekozen om de kosten voor huisvesting zo laag mogelijk te houden. De bouw van het nieuwe raadhuis kost negen miljoen euro . Dit is een vaste prijs. In deze prijs is ook het onderhoud voor de komende twintig jaar verwerkt. De huisvestingskosten worden daarnaast zo laag mogelijk gehouden door het gebruik van verschillende natuurlijke energiebronnen en het gebruik van duurzame materialen."

Bron: Dichtbij en Platform Duurzame Huisvesting