Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

School de Notenkraker gehuisvest in hergebruikt gebouw

De Notenkraker, een openbare basisschool in Hoogvliet had een tijdelijk onderkomen nodig. De school is tegenwoordig gevestigd in een hergebruikt gebouw.

De Notenkraker, een openbare basisschool in Hoogvliet zat in een oud schoolgebouw. Het oude schoolgebouw wordt gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe wijkschool. Hierin zal de Notenkraker samen met een andere school Oudeland worden gehuisvest. In de tussentijd hebben ze natuurlijk wel een schoolgebouw nodig. Jan Trommel, directeur, vond wel dat het tijdelijke schoolgebouw goed moest aansluiten bij zijn brede school.

Recycle Villa Zebra

Het tijdelijke schoolgebouw moest een mooi gebouw zijn en staan als een huis. Waarom hergebruiken we niet het oude gebouw van de “Villa Zebra”, bedacht, Felix Rottenberg. De voormalige Kinderkunsthal “Villa Zebra” in het Museumpark moest namelijk eerder plaats maken voor de bouw van een ondergrondse parkeergarage. Vastgoedbedrijf TCN, eigenaar van de “Villa Zebra”, had het gebouw in opslag en wilde graag meewerken aan het voorstel.

Hergebruikt theater

De Villa Zebra gebouw was opgebouwd uit containers, de losse elementen konden prima gebruikt worden voor het bouwen van de nieuwe school. Er zaten ook een binnen- en buitentheater in Villa Zebra. Ook deze zijn hergebruikt. Basisschool de Notenkraker heeft nu een theater binnen en een openluchttheater op het dak. Ook minder tot de verbeelding sprekende elementen zoals het casco, de kozijnen en radiatoren zijn hergebruikt in het tijdelijke onderkomen. De gevelbeplating is wel nieuw, daardoor heeft de school een splinternieuwe flitsende rode uitstraling.

Duurzame toepassingen

Het tijdelijke gebouw dient tevens als een soort testspeeltuin. Bijvoorbeeld voor duurzame toepassingen. Zo zijn er bewegingsdetectors voor de verlichting in onder andere de wc en waterkranen met infrarood. Kinderen krijgen vaak met de natte handjes normale kranen niet goed dichtgedraaid waardoor er dan onnodig water lekt. Met een infraroodkraan voorkom je dit. Ook kunnen de lampen in de verschillende lokalen met centrale schakelaars uitgedaan worden, zo vergeet je er nooit eentje. In het kader van een frisse school, is ook de ventilatie aangepakt. De ruimtes kunnen bovendien afzonderlijk verwarmd worden. De lokalen hoeven na 16:00 uur niet meer verwarmd te worden maar het theater bijvoorbeeld weer wel. Dit is nu per ruimte te regelen.

Hergebruik brengt nieuwe functies

Maar niet alleen voor duurzame zaken is Villa Notenkraker een mooie testcase. Jan Trommel: “We kijken ook of de bibliotheek goed ligt, loopt het theater goed. We zouden nooit aan een theater gedacht hebben als we deze niet ‘cadeau’ hadden gekregen. Maar nu het er is, kunnen we er mee aan de slag en gaan we kijken of het in het nieuwe gebouw weer moet terugkomen.’

bron: Rotterdam Climate Initiative