Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Haags monument krijgt A-label

Op woensdag 17 februari 2010 heeft de Haagse wethouder Baldewsingh het officiƫle startsein gegeven voor de renovatie van de Tempel. De Tempel is een monumentaal kantoorpand uit 1902 aan het Prins Hendrikplein in Den Haag en zal door de toepassing van WarmBouwen het eerste rijksmonument in Nederland worden met een energielabel A.

De afdeling Archeologie van de gemeente Den Haag gaat de Tempel huren. Er komt een depot voor vondstverwerking en restauratie. En op de begane grond ruimte voor tentoonstellingen en lezingen. Ook worden er lessen in archeologie aan Haagse basisscholen gegeven.

WarmBouwen

Bijzonder is dat de renovatie geheel wordt uitgevoerd volgens de richtlijnen van een nieuwe innovatieve manier van duurzaam bouwen: WarmBouwen. Door de toepassing van WarmBouwen is een reductie van de CO2-uitstoot van meer dan 50% mogelijk. De filosofie achter WarmBouwen is het zoeken naar evenwicht. De techniek van WarmBouwen maakt gebruik van accumulatie in plaats van isolatie. Of accumulatie mogelijk is, hangt af van de warmtecapaciteit van een materiaal en van de massa daarvan. De techniek van WarmBouwen is vooral zeer geschikt voor gebouwen met "zware muren" zoals kerkgebouwen en voor monumenten, waarbij veel andere besparingstechnieken niet zijn toegestaan.

Meest duurzame monument in Nederland

Na de oplevering, die gepland staat voor juli 2010, kan aan de energiehuishouding dit gebouw het hoogste energielabel A toegekend worden. Daarmee zal dit gebouw het meest duurzame monument in Nederland zijn.

De warmteopslag wordt op deze locatie gevonden doordat onder het gebouw de Haagse Beek stroomt. Het water uit deze ondergrondse beek heeft een constante temperatuur van 12 graden. Een warmtepomp scheidt dit in een deel water met een temperatuur van 20 graden, dat haar warmte aan de wanden en vloeren van het gebouw afgeeft. Het andere deel water van 4 graden wordt weer aan de beek teruggeven. Door deze toepassing van WarmBouwen kunnen de fraaie architectonische details van het interieur gespaard blijven. Zoals de marmeren vloer en lambrisering. De techniek van WarmBouwen maakt het mogelijk dat de orginele stalen kozijnen met enkel glas gehandhaafd kunnen blijven.

Bron: Stichting WarmBouwen