Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Nieuwbouw gemeentehuis Midden-Delfland CO2-neutraal

De gemeente Midden-Delfland bouwt aan één van de meest duurzame, energiezuinige en servicegerichte gemeentehuizen van Nederland. Al vanaf het eerste ontwerp is gekeken hoe architectuur, techniek en servicegerichtheid optimaal samen kunnen komen. Tijdens het ontwerpproces is continu gedacht vanuit de klant, de medewerker en het milieu. Het gemeentehuis sluit hiermee helemaal aan op de Cittaslow-filosofie van de gemeente.

CO2-neutraal

Het nieuwe gemeentehuis is volledig CO2-neutraal. Het wordt gebouwd van duurzame en zoveel mogelijk gerecyclede en recyclebare materialen. Om dit te kunnen bereiken zijn techniek en architectuur optimaal op elkaar afgestemd. Eén van de technische vernuftigheden is de warmte- en koudeopslag in de bodem in combinatie met energiezuinige warmtepompen. Het duurzame karakter wordt verder versterkt door energiebesparende maatregelen, zoals drievoudig isolatieglas, energiezuinige werkplekverlichting, bewegingssensoren voor verlichting en waterbesparende toiletten. Ook het rieten dak werkt fors energiebesparend. Al deze maatregelen leveren het nieuwe gemeentehuis een energieverbruik op dat dertig procent lager ligt dan de verbruiksnorm die landelijk wordt voorgeschreven. Dit is veertig tot vijftig procent minder energie dan andere kantoorgebouwen.

Zonnecellen

In het gemeentehuis wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen op het dak en zonnecellen aan de gevel die dienst doen als buitenzonwering. De zonnepanelen zorgen voor een stroomopwekking van circa 6.400 kWh. Dit is de energie die nodig is om twee huishoudens een jaar lang van van elektriciteit te voorzien.

Bron: gemeente Midden-Delfland