Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Cradle-to-Cradle-school zuiver door rendiermos

Het energieneutrale Lyceum Schravenlant is de eerste Cradle-to-Cradle-school van Nederland. Architectenbureau LIAG maakte het ontwerp voor de school samen met de leerlingen.

Energieneutraal

Het gebouw heeft de status van energieneutrale school doordat het regenwater gebruikt voor de wc’s, 120 pv-panelen op het dak heeft, een groendak bezit en een wand van rendiermos heeft die de lucht bevochtigt en zuivert. De temperatuur van het Lyceum wordt op peil gehouden met warmte-koudeopslag diep in de grond. Het gebouw is voorbereid om in de toekomst nog meer duurzame technieken toe te passen zodra het rendement het toelaat. Het CO2-neutrale lyceum moet dienen als voorbeeldproject en proeftuin voor het toepassen van duurzame innovaties in scholen en andere openbare ruimtes.

Recyclebaar materiaal

Verder zijn er hergebruikte en recyclebare materialen gebruikt zoals marmoleum dat naast het Milieukeur en vele andere eco-certificaten onlangs ook de Cradle-to-Cradle Zilver ‘waardering’ kreeg. Producent Forbo Flooring werd al in een vroeg stadium betrokken om het project te doen slagen.

Duurzame vormgeving en indeling

De vormgeving van het lyceum is afgestemd op didactisch nut die een duurzame bewustwording bij leerlingen stimuleert. Zo zijn installaties deels zichtbaar gelaten, wordt er met spreuken op de atriumbalustrades verwezen naar de duurzame materialisatie en zijn gevels vormgegeven afhankelijk van de oriëntatie. De leerlingen hebben samen met LIAG het gebouw vormgegeven. Zo is de balie in nauwe samenwerking met de leerlingen ontworpen. Het schoolgebouw is flexibel indeelbaar door onder meer een installatieopzet gerelateerd aan de stramienmaten en flexibele wanden. Hierdoor kan het pand in de toekomst zonder problemen krimpen, groeien of andere functies huisvesten. Ook zijn bouwdelen nu al onafhankelijk van elkaar te gebruiken.

Jan van Beveren, rector Lyceum Schravenlant: “Opvallend is dat het gebouw niet alleen open en licht is, maar ook een soort van rust uitstraalt.”

Bron: Schravenlant