Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Provinciekantoor Haarlem bespaart 70% energie na renovatie

Op 15 maart 2013 is het gerenoveerde kantoor van de provincie Noord-Holland aan het Houtplein in Haarlem officieel geopend. Het Provinciehuis is gebouwd binnen de planning en binnen het budget. Er werken nu anderhalf keer zoveel mensen als eerst, en er wordt 70% energie bespaard t.o.v. voor de renovatie.

Renovatie in plaats van Nieuwbouw

Sinds zes weken is het gebouw na twee jaar renovatie weer in gebruik. Het gebouw is van buiten en van binnen opgeknapt, gebruikers zijn allen tevreden en vinden het vergelijkbaar met nieuwbouw. Er is gekozen voor renovatie en niet voor nieuwbouw, omdat er bijna 8 miljoen m2 aan kantoorruimte leeg staat in Nederland. Dat zijn 400 gebouwen als het provinciekantoor.

Van label G naar A++

Het gebouw heeft gemiddeld hoger dan GPR 9 gescoord, en op sommige punten 9,8. Het gebouw is energetisch verbeterd van label G naar A++. Een voorbeeld dat deze hoge score illustreert is de ‘trommel’, een extra ruimte die dienst doet als entree voor publiek. De trommel heeft gebogen driedubbel glas. Het glas isoleert zo goed, dat deze winter de sneeuw er gewoon op bleef liggen. Verder kreeg het gebouw een WKO (Warmte- en Koude Opslag in de bodem). Ook is het Nieuwe Werken geïntroduceerd. Hierdoor is de werkplekratio teruggebracht naar 0,7 per fte. Ambtenaren van twee provinciekantoren werken nu op één locatie, wat ruimte en kosten bespaart.

Omvang en sfeer

Het gebouw van bijna 20.000 m2 heeft 1.000 werkplekken en biedt een grote variantie aan werkplekken en overlegplekken, zoals vergaderkamers waar je staand, loungend of in groepen kunt overleggen, een eet- en werkcafe, en een groot ontmoetingsplein. Het oogt ruim en licht, terwijl het veel intensiever wordt gebruikt. Ondanks de nodige weerstand vooraf, zijn de medewerkers in enkele weken tijd helemaal gewend aan Het Nieuwe Werken.

Bronnen en aanvullende informatie: www.agentschapnl.nl/energieneutraalbouwen (zie o.a. onder NESK) en Kraaijvanger.