Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Duurzaam en fris nieuw hoofdkwartier nationale politie

De Artillerie in Den Haag is gerenoveerd en fungeert nu als het nieuwe hoofdkwartier van de nationale politie. Het oorspronkelijke donkere ontwerp transformeerde in korte tijd tot een luchtig, licht en ruim geheel. Door effectief hergebruik van installaties en andere onderdelen gebeurde dit duurzaam en economisch.

Transparantie en flexibiliteit

De nationale politie bestaat sinds 1 januari 2013 en is dus nog een jonge organisatie. Het hoofdkwartier van deze organisatie moet toekomstwaarde hebben en daarom was flexibiliteit een belangrijk aandachtspunt in het ontwerp. Met een combinatie van flexplekken, individuele kantoren en ruimtes voor overleg kunnen afdelingen makkelijk groeien of krimpen. Het kantoorgebied ligt in de in de buitenschil van het gebouw, rondom algemene ruimten in het centrum, zoals de perszaal, Nationale Briefingzaal en vergader- en conferentiezalen met foyers. In het nieuwe ontwerp wordt de ruimtelijkheid van het gebouw versterkt door glazen binnenwanden. Die zorgen overal in het diepe gebouw voor openheid en daglicht, terwijl er door een print op het glas toch voldoende privacy is.

Hergebruik materialen

De opdrachtgever wilde een duurzaam en economisch ontwerp. Daarom beoordeelde het ontwerpteam vooraf welke onderdelen van De Artillerie geschikt waren voor hergebruik. Binnen het nieuwe ontwerp bleven zo diverse bestaande elementen behouden: toiletgroepen, keukens, maar ook kabelgoten en installatieonderdelen. Een deel van de werktuigbouwkundige installaties was geschikt voor renovatie. Zo konden in bepaalde gevallen de bestaande installatiecomponenten geimplementeerd worden in het nieuwe ontwerp. Een nieuw regelsysteem regelt zowel de bestaande als nieuwe installatiecomponenten volledig automatisch, waardoor het totale installatieontwerp energiezuinig is.

Basisbevochtiging met planten

Een bijzonderheid is de vier verdiepingen hoge plantwall in het atrium, die zorgt voor natuurlijke luchtbevochtiging in een groot deel van het gebouw. De planten worden bevochtigd met een druppelsysteem dat geen energie kost. De naverwarming is aangepast op deze basisvochtigheid in de ruimte. Behalve een beter comfort levert dit ook nog eens lagere energiekosten op.

Bron: Dit bericht verscheen eerder op detechniekachternederland.nl, Foto’s: Petra Appelhof