Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Hardenberg compact gemeentehuis in extra groene omgeving

Het nieuwe gemeentehuis van Hardenberg is duurzaam ingericht en omvat in totaal 10.000 m3. Door de compacte vorm en innovatieve installaties is het bijna volledig energieneutraal.

Compacte vorm

De compacte vorm heeft meerdere milieuvoordelen. Doordat de parkeerruimten onder de grond zijn en het gemeentehuis zelf compact, is er op het terrein meer ruimte over voor groen. De compacte vorm zorgt ook voor 20 procent minder materiaalgebruik. Door de vele ramen is het energieverbruik van de verlichting naar verwachting 20 procent lager dan voorheen.

Duurzame klimaatinstallaties

Installaties zijn aangebracht volgens de DLS-methode. Dit zijn eisen aan comfort en energiebesparing, duurzaamheid en flexibele inzetbaarheid. Onderdeel van dit systeem zijn lage temperatuursverwarming en hoge temperatuurskoeling. In combinatie met WKO en warmtepomp. Voor deze verwarming wordt betonkernactivering ingezet, waarbij verwarming en koeling in de plafonds en vloeren geintegreerd is. Ventilatie vindt CO2-gestuurd plaats, zodat nooit onnodig geventileerd wordt. Efficiente apparatuur die weinig warmte produceert zorgt ervoor dat er ook minder koeling nodig is.

Licht binnen, ’s zomers warmte buiten

De gevels hebben een RC waarde van 3,5 m2*K/W , de wettelijke eis volgens het bouwbesluit. Het pand heeft veel kleine ramen van drielaags glas. De binnenzonwering met Geniuslamellen zorgt er door de reflectie van deze lamellen voor dat het licht ’s zomers wel naar binnen valt, maar de warmte buiten blijft. ’s Winters staat de zon lager waardoor warmte en licht dan wel het pand in komen. Door deze oplossing wordt zowel energie bespaard op koeling als op verlichting.

Wifi in de tuin

In het gemeentehuis werken 400 medewerkers op verschillende (flex) werkplekken: stilteplekken, vergaderruimten, inspiratieruimten en concentratieruimten. In het pand is veel groen geïntegreerd, vooral in de oranjerieën. Ook om het pand is veel groen. Hier kunnen de medewerkers ook werken, doordat er draadloos internet aanwezig is.

Bron: Duurzaam Gebouwd