Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Duurzaam gemeentehuis Leudal geopend

De gemeente Leudal heeft een nieuw duurzaam gemeentehuis. Er is bij de bouw gebruik gemaakt van duurzame materialen, klimaatinstallaties zijn energiezuinig en het pand is extra geïsoleerd. De hernieuwde indeling komt ook de efficiency ten goede.

Klimaatinstallatie

Er wordt gebruikt gemaakt van warmte- en koudeopslag, waarbij ’s zomers koel water uit de grond wordt gepompt om het pand te koelen. Het opgewarmde water wordt in de bodem opgeslagen om het in de winter weer te gebruiken om het gebouw te verwarmen. Ook is het dak bedekt met sedum. Deze plant heeft een isolerende werking, houdt veel water vast en heeft het een luchtzuiverende werking. De raadzaal en de rest van het gebouw zijn technisch gescheiden. Op deze manier kan de warmte- of koudevoorziening in de raadszaal ’s avonds zelfstandig geregeld worden. Zo wordt voorkomen dat de koeling of verwarming in de rest van het gebouw buiten kantooruren aan blijft staan.

Efficiënt gebouw = efficiënt werken

Naast de klimaat installatie is ook bij de vormgeving van het gebouw rekening gehouden met duurzaamheid en efficiency. Er is gekozen voor één groot gebouw in plaats van de voorheen 5 kleinere gebouwen. Als alle medewerkers bij elkaar zitten, is het makkelijker om met elkaar te overleggen. Er gaat minder tijd verloren aan reizen tussen de verschillende locaties. Voorzieningen kunnen beter geregeld worden, zoals post, catering, hulp bij storingen, etc. Kosten voor verlichting, schoonmaak, onderhoud, verwarming etc. zijn lager in een groot gebouw. Als alle medewerkers op één locatie zitten is ook alle informatie bij elkaar op één plek, waardoor de dienstverlening aan de bewoners beter verloopt dan wanneer de medewerkers over vijf locaties zijn verdeeld.

Bron: Gemeente Leudal