Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Gemeentehuis Oud-Beijerland van label F naar C

Maart 2018

Gemeente Oud-Beijerland wil het goede voorbeeld geven op het gebied van duurzaamheid. Daarom keek de gemeente met een energieadviseur naar de mogelijkheden om energie te besparen op het gemeentehuis. Met een aantal aanpassingen ging het gemeentehuis van energielabel F naar C.

Naar verwachting in 2023 moeten alle kantoren verplicht energielabel C hebben. "Voor ons is dat niet de reden voor verbeteringen. Wij willen onze hele gemeente verduurzamen. Om te beginnen ons gemeentehuis," legt teamleider gebouwenbeheer Monique van Lent uit.

Natuurlijke vervangingsmomenten

Een adviseur bekeek het gebouw en maakte een meerjarenonderhoudsplan. Als iets aan vervanging toe is, kijkt de gemeente meteen of dit duurzaam kan. Van Lent: "We kiezen ervoor om op natuurlijke vervangingsmomenten te verduurzamen."

Als eerste waren de verlichting en klimaatinstallaties in het gemeentehuis aan de beurt. Van Lent: "Er hangt nu zuinigere verlichting met aanwezigheidsdetectie. Ook is de klimaatinstallatie beter ingeregeld, zodat deze alleen verwarmt wanneer dat echt nodig is." Toen de dakbedekking aan vervanging toe was, greep de gemeente dit aan om het platte dak beter te isoleren.

SDE+ subsidie voor zonnepanelen

Na deze aanpassingen zette de gemeente nog een stap. Ze plaatste 274 zonnepanelen op het dak met SDE+ subsidie. Ze ontving deze subsidie als grootverbruiker. Alle duurzame energie die het gemeentehuis zelf niet nodig heeft, wordt teruggeleverd aan het net.

Tips voor verduurzaming

  • Laat een adviseur een energiescan uitvoeren en een duurzaam meerjarenondershoudsplan opstellen
  • Zorg voor een beter geïsoleerde ‘bouwkundige schil’
  • Vervang installaties op een natuurlijk vervangingsmoment door duurzame varianten
  • Laat de inregeling van de installaties controleren en aanpassen
Bron: RVO.nl