Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Stadhuistoren Eindhoven ‘circulair gerenoveerd’

Juni 2018

Bij de renovatie van de Stadhuistoren in Eindhoven is ruim 95% van de vrijgekomen materialen hergebruikt of gerecycled, volgens de gemeente en consortium !MPULS. Voor sommige materialen hebben ze op creatieve wijze een nieuwe toepassing gevonden. Voormalige systeemplafonds zijn verwerkt als gevelisolatie, van houten binnendeuren zijn kasten gemaakt en lamellenrails zijn gebruikt om de vloeivloeren strak en recht te kunnen afwerken.

De Stadhuistoren is het eerste project in het traject waarin het consortium en gemeente Eindhoven samenwerken om zeven gemeentelijke panden slim te verduurzamen. De renovatie van de Stadshuistoren is afgerond; de laagbouw van het stadhuis volgt.

Registratie materialen en hergebruik

In samenwerking met Re Use Materials zijn alle vrijkomende materialen vooraf geïnventariseerd en geregistreerd in een database. Doel daarvan was een zo hoog mogelijk percentage van de materialen te hergebruiken dan wel hoogwaardig te recyclen binnen de grenzen van de Metropoolregio Eindhoven. Dat is volgens de betrokken partijen gelukt. Uit de gegevens blijkt dat uiteindelijk alleen het asbest moest worden afgevoerd. “Het is mede te danken aan de duidelijke eisen in het bestek”, zegt Maarten Stadhouders van Re Use Materials. “Hierin waren de voorwaarden voor de sloper wat betreft herbruikbare materialen precies geformuleerd.”

Naast de inventarisatie voorafgaand aan de renovatie is ook de verwerking van materialen nauwkeurig geregistreerd. Daardoor is volgens Stadhouders veel kennis opgedaan over het hergebruik van materiaal.

Volgens !MPULS kreeg een flink aantal (sloop)materialen een nieuwe bestemming tijdens de renovatie. Materialen die het consortium niet kon gebruiken, zijn te koop aangeboden op een materialenplatform. Bedrijven en particulieren konden onder meer deuren, balken, tegels en kozijnen kopen. Inmiddels is vrijwel alles verkocht, aldus de betrokken partijen.

Bron: Architectenweb