Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Rijk realiseert duurzame combinatiegebouw voor twee rijksdiensten

De Rijksgebouwendienst realiseert als opdrachtgever een bijzonder innovatief kantoorgebouw voor twee rijksdiensten. Dit is mogelijk door het in een PPS contract(Publiek Private Samenwerking) vorm aan te besteden. De hoge eisen aan duurzaamheid in het contract hebben geleid tot innovatieve vondsten.

Gezamenlijke huisvesting

De Dienst Uitvoering Onderwijs en Belastingdienst nemen samen hun intrek in het nieuwe gebouw, dat naast de eigen kantoorruimtes zal bestaan uit gezamenlijke ruimtes zoals een entree met receptie, bedrijfsrestaurant, grand café en vergadercentrum. De samenvoeging past in het beleid van de overheid om overheidsdiensten meer te centraliseren. Bovendien brengt een gezamenlijke huisvesting grote kostenvoordelen met zich mee omdat diverse diensten (waaronder receptie, schoonmaak, vergadercentrum en het bedrijfsrestaurant) gedeeld kunnen worden. Beide organisaties zullen autonoom blijven opereren en alleen gezamenlijk delen in een facilitaire dienst. Beide organisaties krijgen de beschikking over een wachtruimte bij de entreehal, met direct daarnaast de spreekboxen voor bezoekers.

Hoge eisen duurzaamheid

De Rijksgebouwendienst heeft als aanbestedende dienst hoge eisen gesteld aan de duurzaamheid van het complex. In het gebouw zijn dan ook talloze innovatieve duurzame keuzes terug te vinden. Deze keuzes zijn gericht op het besparen van energie en geld en zorgen voor een goed milieu:

  • Er is gekozen voor een gevelconcept met de horizontale vinnen. Hierdoor wordt zonnewarmte in de zomer buiten gehouden. In de winter, wanneer de zon lager staat, schijnt de zon wel naar binnen en warmt het pand wel door de zon op.
  • Door installaties in de vloeren te verwerken kan een lagere verdiepingshoogte gerealiseerd worden, waardoor minder bouwmateriaal nodig is en het gebouw minder hoog wordt.
  • Voor verwarming en koeling wordt gebruik gemaakt van langetermijn-energieopslag in de grond, in combinatie met warmtepompen.
  • Het gebouw is op termijn her te gebruiken voor woningbouw, als het als kantoorpand niet meer nodig zou zijn. Hiermee is rekening gehouden met de plaats van liften, installaties, trappen en het gevelconcept.

Bron: Rijksgebouwendienst