Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Nieuwe gemeentehuis Brummen: duurzaam en flexibel

Brummen heeft een nieuwe huisvesting voor de gemeentelijk organisatie. Het college heeft gekozen voor systeembouw en renovatie van de monumentale villa. Duurzaamheid is een belangrijke factor in de her- en verbouwplannen. In het ontwerp wordt aandacht besteed aan het gebruik van duurzame materialen, reduceren van energiegebruik en efficiënt gebruik van de ruimte.

Duurzaamheid

Het college van B&W heeft de opdracht voor de her- en verbouw gegund aan de combinatie BAM utiliteitsbouw en architectenbureau RAU. Duurzaamheid was een belangrijke factor bij de vergelijking van de plannen van verschillende bouwbedrijven. Daarnaast moest de her- en verbouw, inclusief de renovatie van de villa én de tijdelijke huisvesting van de gemeentelijke organisatie, passen binnen het budget van 6 miljoen euro. Het ontwerp van BAM en RAU voldeed aan deze eisen doordat het past binnen de financiële kaders en innovatieve en duurzame aspecten bevat. Door de compacte bouw is er veel ruimte voor groen rondom. Er is gewerkt met duurzame materialen. Ook wordt het een energiezuinig gebouw, met hoogisolerende en zonwerende HR+++ glaspanelen en energieëfficiente koeling.

Duurzaam door flexibiliteit

Het her- en verbouwde gemeentehuis biedt veel flexibiliteit. Het is vrij in te delen en kent verschillende werkplektypes. Van kantoorruimtes tot spreekkamers en vergaderruimtes. Doordat gebruik wordt gemaakt van systeembouw kunnen producten en onderdelen veelal opnieuw gebruikt worden. Dankzij systeembouw lukt het om binnen het budget toch een passend gebouw neer te zetten. Daarbij zijn de bouwrisico’s kleiner, want systeembouw is een beproefd concept waarbij de ‘kinderziekten’ al zijn opgelost.

Bron: Gemeente Brummen, De Stentor