Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Almelo heeft meest duurzame stadhuis volgens BREEAM

Met een score van 77,81% is het stadhuis van Almelo het meest duurzame gemeentehuis van Nederland, volgens BREEAM.

Duurzaam ontwerp nu realiteit

Het stadhuis van Almelo is sinds maart 2015 in gebruik en is met zijn twee torens een eyecatcher in het centrum van Almelo. Het gebouw van zo’n 20.000 vierkante meter is ontworpen door Kraaijvanger Architecten. Het ontwerp van het gebouw is in 2012 al beloond met een BREEAM-NL Excellent ontwerpcertificaat. De gemeente heeft dit ambitieuze ontwerp ook daadwerkelijk in de praktijk gerealiseerd. Zodoende kan nu ook het BREEAM-NL Excellent oplevercertificaat worden uitgereikt.

Optimum van techniek en ontwerp

In het gebouw zijn verschillende duurzame technieken toegepast. Zo heeft het stadhuis een WKO-installatie. Tevens zijn led-verlichting en daglichtsensors toegepast, waardoor jaarlijks zo’n 100.000 kWh elektriciteit kan worden bespaard. Daarnaast is in het ontwerp rekening gehouden met de lichtinval; de gevels van het gebouw zijn georiënteerd op de zon. En door de open inrichting wordt flexibel werken gestimuleerd.

Duurzaam als standaard

Wethouder Javier Cornelissen (duurzaamheid): “We hopen dat anderen onze titel van meest duurzame stadhuis snel overnemen. Dat zou namelijk betekenen dat Nederland verduurzaamt en dat duurzaamheid geen opgave meer is, maar een standaard uitgangspunt.” Cornelissen stelt dat duurzaam bouwen één is, maar dat de gemeente ook bekijkt hoe het bestaande maatschappelijk vastgoed verduurzaamd kan worden. “Die verantwoordelijkheid hebben we en willen we ook nemen. Als voorbeeld naar de stad.”

Bron: Gemeente Almelo