Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Zwolle halveert energieverbruik ICT met virtuele werkplekken

De gemeente Zwolle heeft ongeveer 1.500 werkplekken, verspreid over dertig locaties en een complexe automatiseringsinfrastructuur met veel verouderde werkplekken. Hierdoor is sprake van lange inlogtijden op de werkplekken, hoge energiekosten, hoge beheerskosten door de decentrale inrichting en een grote diversiteit aan hardware. Daarom is de gemeente Zwolle gestart met het virtualiseren van een groot deel van haar ICT-omgeving.

Hoe werkt het?

De traditionele pc's (fat-cliënts) worden vervangen door zogenaamde thin-cliënts, waarmee een medewerker verbinding maakt met de eigen virtuele desktop. Deze eigen desktop draait op een virtuele machine in het rekencentrum en biedt alle applicaties centraal aan. Zo kunnen medewerkers overal ter wereld veilig gebruik maken van hun eigen werkomgeving. Een virtuele werkplek is een moderne flex-plek.

Voor- en nadelen

Naast voordelen voor de medewerker, die vooral een hoge mate van flexibiliteit en snelheid zal ervaren, levert het ook een grote kostenbesparing voor de gemeente op. Zo kunnen de beheerskosten sterk worden verlaagd en kan ook op de energiekosten flink worden bespaard. De apparatuur is energiezuinig en efficiënt in gebruik. Thin-cliënt gebruiken een fractie van de energie van een desktop PC. Uit de Energie Optimalisatie Scan, die de gemeente in 2008 heeft laten uitvoeren, bleek dat een besparing van bijna 50 procent op ICT energiekosten haalbaar was. Daarnaast is het inzetten van virtuele werkplekken zeer flexibel, het aantal werkplekken is eenvoudig uit te breiden en toekomstige aanpassingen van ICT en van werkplekken zijn sneller en makkelijker door te voeren.

Niet iedere werkplek is geschikt om te virtualiseren. Zo kunnen zware grafische werkplekken niet worden omgezet. De aanschaf en implementatie van de virtuele desktop omgeving is natuurlijk kostbaar. Zwolle verwacht dat alle (kosten)voordelen daar ruimschoots tegenop wegen.

Bron: Pecoma. Pecoma virtualiseert de werkplekken in Zwolle. Bekijk de website van Pecoma voor meer informatie.